Fingrid havaitsi keskiviikkona 25.12. noin kello 12:30, että Estlink 2 -sähköyhteys katkesi. Myöhemmin kävi ilmi, että yhteensä neljässä tietoliikenneyhteydessä on myös häiriöitä. Cinian omistamassa Suomen ja Saksan välisessä yhteydessä, kahdessa Elisan omistamassa Suomen ja Viron välisessä yhteydessä, sekä CITIC Telecomin omistamssa Suomen ja Viron välisessä yhteydessä. Estlink 2 on se sama 650 MW:n yhteys mikä oli aiemmin tänä vuonna useamman kuukauden ajan poikki, ilmeisesti laiterikon takia. Cinian kaapeli on se sama C-Lion1 -kaapeli, mikä katkesi noin kuukausi sitten.

Estlink 2 -kaapelin yli kulki Eagle S -niminen öljytankkeri yhteyden katkeamishetkellä. Suomen merivartiolaitoksen alus sattui olemaan paikalla, ja he näkivät, ettei aluksen ankkuri ollut paikoillaan. Merivartiolaitoksen alus käski alusta nostamaan ankkurin, mutta merestä nousi pelkkä ketju. Eagle S on tällä hetkellä Suomen aluevesillä ja Suomen poliisi on miehittänyt sen. Alusta epäillään törkeästä tuhotyöstä.

Fingrid arvioi, että Estlink 2:n korjaamiseen menee useita kuukausia. Cinian kaapelin tulee korjaamaan sama ranskalainen alus, mikä korjasi C-Lion1 -kaapelin kuukausi sitten. Elisan tietoliikennekaapelit korjaa suomalainen alus.

EDIT: Naton pääsihteeri Mark Rutte sanoi erään miljardöörin somepalvelussa, että Nato seuraa Suomen ja Viron tutkimuksia ja on valmis antamaan tukea Suomelle ja Virolle.

  • reksas@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    8
    ·
    edit-2
    21 days ago

    Mitenköhän monta kaapelia pitää mennä poikki että joku alkaa epäilemään että nuo tekee sen tahallaan. Saisivat laittaa koko laivayhtiön estolistalle kun eivät osaa kulkea särkemättä paikkoja tai takavarikoida niiltä laivat suoraan. Vaikka ehkä se on noiden tarkoituskin, aiheuttaa syitä konfliktille.

    • peemaa@suppo.fi
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      8
      ·
      21 days ago

      Eagle S:n omistajalla on vain se laiva, vaikka sen lisääminen pakotelistalle on perusteltua, se ei sitä yhtä laivaa laajemmin vaikuta Venäjän varjolaivastoon. Vois olettaa et muut valjolaivaston laivat on samalla tavalla hajautettu moneen omistajaan, et pakotteiden ulottaminen niihin olisi mahdollisimman työlästä.

      Samasta syystä, eli et laivalla ja Venäjällä ei olisi selkeää yhteyttä, voi olla et Venäjän kommentit laivan haltuunottoon tulee olemaan vähäsiä tai olemattomia. Vaarana Venäjälle on et länsimaat selvittää jonkin yhteyden tämän laivan ja muiden laivojen välillä ja jos Venäjä menee sanomaan ääneen että se on niiden laiva, samalla niiltä menee ne muutkin löydetyt laivat. Varjolaivaston pakotteet rajoittaa Venäjän mahdollisuuksia myydä öljyä öljyn kauppaan liittyviä pakotteita kiertämällä, joten Venäjällä on hyvä syy pitää varjolaivastonsa piilossa.

      Koko homman voi ajatella myös niin että tässä tilanteessa Venäjän mahdollisuudet aiheuttaa haittaa länsimaille rajoittuu näihin kaapelisabotaaseihin, verkkohyökkäyksiin ja vastaaviin ilkeyksiin. Ehkä niiden perimmäinen tarkoitus on saada länsimaat käyttämään resurssejaan oman infransa suojaamiseen ja aiheuttaa huolta kansassa. Mikä sekin olis aika erikoista, koska jos vaikka Nato alkaa suojaamaan kaapeleita, sen voi arvata tapahtuvan monikansallisesti, joka taas parantaa siihen osallistuvien kykyä toimia yhdessä. Ja verkkoinfran ja -palveluiden suojaamiseen pitäisi muutenkin panostaa, siellä riskit ei rajoitu vain Venäjään.

      • Classy Hatter@sopuli.xyzOP
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        3
        ·
        20 days ago

        Jossain uutisessa sanottiin, että varjolaivastoon saattaa kuulua tuhansia laivoja. Yhden laivan tai laivayhtiön lisääminen jonkin listan jatkeeksi ei kauheasti vaikuta asioihin.

        • peemaa@suppo.fi
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          3
          ·
          20 days ago

          HS:n artikkeli arvioi varjolaivaston suuruudeksi noin 400 laivaa ja IS 400-600 laivaa. Myös muilla mailla on varjolaivastoja, mut vois olettaa et tilanteesta johtuen Venäjän on suurin niistä.

          Vaikka yksittäinen laiva ei paljoa asiaa muuta, jos ei ole muuta tapaa laittaa niitä pakotteiden alle, ne pitää lisätä yksitelleen sinne. Yksittäinkin lisättynä, ajan kanssa, niitä sit on merkittävämpi määrä pakotteiden piirissä.