Ett batteri på 1 600 MWh ska byggas på platsen där ett nedlagt kärnkraftverk står idag. Planen är att lagra varierande elproduktion från vindkraft.

Kärnkraftverket Brokdorf i Schleswig-Holstein i norra Tyskland stängde ned på nyårsafton 2021, som en följd av Tysklands beslut att avveckla landets kärnkraft. Nu vill energiföretaget Preussen Elektra, som drev den nedlagda 1,4 GW-reaktorn, bygga ett batterisystem på 800 MW med energilagringskapaciteten 1 600 MWh på platsen. Det rapporterar den danska tidningen Ingenjören.

Tanken är att den enorma batterikapaciteten ska användas för att lagra den varierande och ökande elproduktionen från vindkraftverk i norra Tyskland.

Anläggningen ska byggas i två etapper. Den första omfattar 100 MW och förväntas vara klar 2026. Den andra etappen på ytterligare 700 MW ska vara klar först år 2036.

Preussen Elektra räknar med att kunna återanvända en del av kärnkraftverkets elinfrastruktur som finns kvar, exempelvis transformatorer och högspänningsledningar. Företaget uppger även att det i framtiden kan bli aktuellt att bygga fler batterier på andra platser där företaget tidigare har drivit kärnkraftverk.

Men innan batteriparken kan byggas i Brokdorf måste tyska myndigheter ge grönt ljus för att riva det gamla kärnkraftverket